23 Ocak 2009 Cuma

SÜT KONUSU. AMA HANGİSİ?????

Kayınvalidemin hastanede yattığından bahsetmiştim.
Doktoru ona günlük şişe sütünü mutlaka kaynatıp için demiş.
Günlük şişe sütleri güya sağlıklı değilmiş.Ama benim aklım ermedi bu işe.
Araştırdım.veeeee bu konuyu araştırırken bu yazıyı buradan buldum.
Yorum sizin.Benim aklım iyice şaştı.
İşte o yazı:

"""Bizim çocukluğumuzda, bırakın ‘kutu sütlerini’ ‘şişe sütü’ bile icat edilmemişti. Sütü de bir çok başka şeyi de, meselâ yoğurdu… hatta balığı bile kapıdan geçen seyyar satıcılardan alırdık.Sütçüler genellikle atlarının iki tarafına astıkları güğümlerle satış yaparlardı. Kupa şeklinde galvanizli tenekeden değişik boylarda ölçekleri olurdu; biz evden tencere ile gider annemizin istediği kadar süt alırdık. Sütü aldıktan sonra onu hemen ocakta kaynayıncaya kadar ısıtmak biz çocukların görevi idi. Ateşteki süt kaynamaya başlayınca da taşmaması için ocağı biraz kısar ve kabaran sütün köpüklerinin üzerine üflerdik. Sonra sütü ateşten indirir ve bir süre beklerdik. Ancak iyice soğuduktan sonra buzdolabına (demek ki buzdolabı varmış o zaman) koyardık. Sütün üzerinde neredeyse yarım santim kalınlığında kaymak oluşurdu. Devir kutu sütü devri Zamanımızda en çok tüketilen kutu sütleri. Bunların gazetelerde, televizyonlarda, sinemalarda… her gün her yerde müthiş reklâmları yapılıyor. Ayrıca, bu sütleri öyle eski usul kaynatmaya gerek yok, çünkü bunlar UHT denilen sistemle, yani çok yüksek ısılara maruz bırakılarak, meselâ 135-150 derecede 2-4 saniye tutularak içlerindeki tüm mikroplar öldürülüyor. Bu sütler kutuları açılmadığı taktirde 4 ay bozulmadan kalabiliyorlar. Ağzı kapalı günlük şişe sütlerine gelince. Bunlar pastörizasyon denilen bir yöntemle, meselâ 72 derecede 15 saniye tutularak mikroptan arındırılıyor. Şişe sütlerini hem her markette ve her zaman bulmak mümkün değil ve hem de bunların ömürleri kutu sütüne göre çok kısa; ancak 3 gün. Günümüzde büyük şehirlerde artık açık süt veya çiğ süt bulmak neredeyse imkânsız. Satılsa da alan da olmaz herhâlde, çünkü bunların ‘hastalık yapan mikrop saçtıklarına’ dair müthiş bir negatif propaganda var. Tabii bir de günümüz insanının, kapıdan sütçünün geçmesini bekleyecek… sütü alıp ocakta ısıtacak zamanı ve sabrının olmadığını da hesaba katmak lâzım. Zurnanın zırt dediği yer Sütün içilmeden ve değişik şekillerde kullanılmadan önce yüksek ısılara tabi tutulmasının sebebi, içinde bulunabilecek zararlı mikropların öldürülmesi; başka bir deyişle sütün ‘kesilmesinin’ önlenmesidir. İşin püf noktası da burada zaten. Sütte hastalık yapabilen mikroplar bulunabildiği gibi, probiyotikler de denen vücut için faydalı ‘dost mikroplar’ da bulunuyor. Bunlar, bırakın hastalık yapmayı, tam aksine sağlıklı yaşayabilmemiz için mutlaka gerekli olan mikroplar. Bağırsaklarımızdaki mikropların yüzde 85’ inin bu dost mikroplardan oluştuğunu ve bunların hastalık yapıcı olanlarının üremelerini önlediklerini de belirtelim ki, mesele daha iyi anlaşılsın.İşte, bu ısıtma işlemi sırasında da zararlı mikroplarla beraber ‘sütü süt yapan’, onu asıl faydalı kılan probiyotikler ve bunların ürettikleri enzimler ve vitaminler de istenmeden tahrip oluyor. Isıtma yöntemleri içinde sağlığımız açısından en iyisi bizim çocukken yaptığımız ‘süt pişirme’ işlemi, yani sütün bir taşım kaynatılması. Pastörizasyon ve özellikle de UHT denilen yöntem ise ‘iyi-kötü-çirkin tüm mikropları’ öldürdüğü için sütü süt olmaktan çıkarıyor. Çünkü, süt içinde bulunan probiyotikler sebebiyle çok faydalı bir içecek, onları yok ettiniz mi inek sütünün sinek sütünden bir farkı kalmıyor. Gelelim neticeyeVarsa ve güveniyorsanız daima açık sütü tercih edin, yoksa şişe sütü, o da yoksa kutu sütü alın.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi
ahmetrasimk@mynet.com"""""

9 yorum:

Cocukla Cocuk dedi ki...

Haydaa diyebiliyorum sadece, hergün yeni bir fikirle çıkıyor bu bilimadamları, kafam karıştı aynı şekilde.

Mon Petit Chou dedi ki...

yakında yaşamayın daha iyi diyecekler. eskiden ne güzeldi, hiç bu kadar kafa karıştırıcı şeyler yoktu. şimdi ne yapacağız biz.

nihan dedi ki...

en güzeli içmeyelim süt!!!
bu kadar polemik olduğuna göre..zaten yarar da sağlamıyomuş bize..açık süt nerde bulucaz..içmeyelim :)

Adsız dedi ki...

bu doktorun söylediklerine kesinlikle katılıyorum. Çünkü eskiden böyle kutu sütleri falan yoktu ve çocuklarda gayet sağlıklıydı. hem bu kutu sütlerinin 130-140 derecede şoklandığıda bi gerçek. sütün içinde bulunan bütün zararlı maddelerin dışında faydalı organizmalar da gidiyor. Benim şahsi fikrim her zaman için açık süt yoksa şoklamadan geçmeyen günlük süt.

meleklerim ve ben dedi ki...

Öncelikle merhaba,tanıştığımıza ve adaş olduğumuza memnun oldum.Bir ortak yanımız daha var,büyük kızımın doğum tarihi 27 Aralık uğur böcekleriyle 2 gün farkla doğum günü kutlayacaklar.
Uğurböcekleri de çok tatlı maşallah uğur getirsin sevdiklerine..
Süt meselesine gelince ben de okumuştum bu yazıyı,küçük kızım tam bir süt canavarı çünkü,ama kime nasıl inanacağımı şaşırıyorum bazen,bir gün çıkıyorlar yumurta zararlı,ıspanakta demir yok diyorlar ertesi gün tam tersini söylüyorlar hangisine inanalım bilmem...

İkiz Annesi sdilek dedi ki...

Sevgili Çocukla çocuk haklısın valla ne diyeyim.
Mukaddescim sanırım en doğru şey kendi bildiğimiz ve inandığımız şey.Böyle muallakta kaldığımız konularda içimizden nasıl geliyorsa öyle davranacağız.Ben şişe sütünün suçsuz olduğuna inanıyorum.
Nihancım her zamanki gibi mükemmel çözümcüsün.Ama içmeyelim demekle olmuyor işte.Sonuçta bebişlerin sağlığı ve sağlıklı büyümesi sözkonusu.
Sevgili kociş bloguma yorum yazdığın için sana teşekkür ederim.
Bende senin gibi düşünüyorum.
Sevgili adaşım Dilek.İadei ziyaretin beni çok mutlu etti.Bu kadar çok ortak yönümüzün olması ne kadar ilginç.Umarım sık sık görüşürüz.

zuzuların annesi dedi ki...

Bende şaşırdım:((Yakında Kola çok faydalıymış biz yıllardır yanlış yönlendirmişizde der bu bilim adamaları:((
Bu arada,sevgili Dilek...
Sayfana linkimi koymuşsun teşekkür ederim ama Marifetli Anneyi değilde
www.zuzularannesi.blogspot.comu(ZUZULARIN ANNESİ)ni eklersen çok daha iyi olur,zira ben öbür bloğa devam etmiyorum...
Sevgiler:)))))))

çise ve annesi... dedi ki...

bu süt meselesini bende çok araştırdım ama araştırdığımla kaldım dahada kafam karıştı ne yapmalı bilmiyorum....

уαѕємiη dedi ki...

her gün yeni bir şey atılıo ortaya ne yağacağımızı şaşırıyoruz valla kafamızı karıştırıp duruyorlar

en iyisi içmemek :)