Kızlarla neler yapabiliriz evde.Günlerdir bunu düşünüyorum.Biz çoğunlukla neşeli kulelerle oynuyoruz.Kovaları içiçe diziyoruz.Üst üste koyuyoruz.Sonra ahşap yap bozumuz var. Rakamlardan oluşan.Rakamları yerlerine yerleştirmeye çalışıyoruz.Geometrik şekillerden oluşan bir kutumuz var.Parçaları şekline göre içine atmaya çalşıyoruz.Küçük kartonlara netten bulup yapıştırdığım hayvan ve meyve şekilli parçalarımız var.Bakıp öğrenmeleri açısından yapmıştım.Bazen onlarla oynuyoruz.Bazen kitaplara bakıyoruz, hiç istemesemde onları yırtıyoruz.Kağıtlara bişeyler çiziktiriyoruz.Saklambaç oynuyoruz.Koridorda yakalamaca oynuyoruz.Onlar kaçıyor biz kovalıyoruz.Bir de bebeklerimiz var.Dün onlara iki tane minik bebek arabası aldım.Bebeklerimizi içine koyup gezdirsinler diye.Önce bebeklerimizi koydum gösterdim nasıl kullanmaları gerektiğini.Arkamı döndüm ve Damla ağlamaya başladı ne olduğunu anlamadım önce.Sonra sevgili eşim dedi ki arabaya binmek istiyor.Nasıl yani oldum.Benim sıpa kızım o minik bebek arabasına binmek istiyormuş.Ben içine bebeği koydukça o bebeği kaldırıp atıyor ve ağlamaya devam ediyor.Sonra bebek yerine Damla'yı oturttum arabaya.Ama araba plastik Damla'yı taşıması mümkün değil.Biraz hevesini alsın diye bekledim.O arada Karya'da aynı şekilde arabaya oturmak istedi.Onu da oturttum.Sonra anlattım bakın bu oyuncak bebekler için, siz oturamassınız kırılır, düşersiniz ve canınız yanar.İndirmemle feryat koptu tabii.Anlamaları mümkün değil.Bakın dedim ağlamaya devam edersiniz kaldırırım vermem size.Ağlamaları dinmeyince malum olduğu üzere arabalar kaldırıldı.Bilemiyorum artık ne zaman öğrenirler oynamayı.Birde her oyuncaktan iki tane almak istemiyorum.Hem kafaları karşıyor(şu kulelerden iki tane almıştım ama aynı büyüklükte parçalar denk gelince içiçe sokamıyorlar, bu yüzden birini kaldırdım) hem de paylaşmayı öğrenmeleri gerekiyor.Hayatları boyunca her şeyden iki tane sağlayamam ki onlara.Maddi anlamda değil manevi anlamda paylaşmayı öğrenmeleri benim için daha çok önemli.Kuzenim psikolog.Geçen haftasonu onunla telde konuştuk.Aynı şeyleri o da söyledi.Ve o yüzden bu konudaki tutumumu devam ettirmeye kararlıyım.Bakalım ne zaman kadar.
İnternette gezinirken http://www.bebekvar.net/ diye bir site buldum ve aşağıdaki bilgiler o siteden alıntı.Sizden ricam bunlardan başka aklınıza gelen ve uyguladığınız değişik aktiviteler var mı bize anlatacağınız.Zaten akşamları sınırlı vaktimiz var.Ve ben bu vakti dolu dolu geçirmek istiyorum.
16-22 Aylık Bebekle Oynayabileceğiniz Oyunlar, Evde Yapabilecekleriniz.
Aşağıdaki etkinlikleri deneyin ve çocuğunuzun hareketleri sırasında ritim ve denge becerilerini nasıl kullandığını izleyin:
Bir geçit töreni yapın! Bir marş müziği çalın ve çocuğunuzu omuzda taşıyarak evin içinde yürüyüş yapın. Daha sonra onu yere indirin ve yürüyüşün başını çekmesine fırsat verin.
Başka bir yetişkinle birlikte bir örtüyü ya da mini bir kaydırağı çocuğunuzun başının yukarısında tutun. Çocuğunuz ayakta dururken ya da otururken, bunu yumuşakça kaldırıp indirin. "Kutu Kutu Pense" ya da başka bir şarkı söylerken, örtüyü yukarıda tutarak bir halka çizecek şekilde yürüyün.
Çocuğunuzun sorun çözme ve "biniş ve iniş" kavramını irdeleme becerisini özendirmek için aşağıdaki etkinlikleri deneyin:"Biniş ve iniş" oyunu. Çocuğunuzun üstüne çıkıp inebileceği farklı boylarda tabureler, alçak bir katlanır merdiven, alçak bir masa, bir kanepe minderi gibi değişik şeyleri sırayla dizin. Dikkatli bir gözetim altında, çocuğunuzun bu parçaları tırmanarak aşmak için çalışmasını sağlayın. Bu uğraşı sırasında "bin" ve "in" yönlendirme sözlerini kullanın.
Bir define saklama. Çocuğunuzun oyun alanına özel bir nesneyi saklayın. Bakalım, bulabilecek mi? Önce, göz önünde olan bir yere saklayın. Çocuğunuzun sorun çözme becerileri daha gelişkin düzeye çıktıkça, define avının güçlüğünü yavaş yavaş artırın!
Aşağıdaki fikirleri çocuğunuzun problem çözme yeteneğini geliştirmek için deneyebilirsiniz:Büyük bir tabağın içini pirinç yada diğer bakliyatla doldurunuz. Çocuğunuz kaşık ve kaplar vererek bakliyatı bunun içine doldurmasını isteyin. Bu aktivite el ve göz koordinasyonu üzerine yapılacak çok güzel bir egzersizdir.
İçine sığabilecek misin? oyunu oynayın. Birkaç tane büyük karton kutu bulun. Bir kısmı çocuğunuzun sığamayacağı kadar küçük, birkaçı da sığacağı kadar büyük olsun. Çocuğunuz kutuya girerken "Bakalım sığacak mısın?" diyerek alan farkındalığı yeteneğinin gelişmesini sağlayabilirsiniz.
"Yukarı, aşağı" oynayın. Onun size yukarı zıpla, aşağı atla demesini sağlayın. Sonra siz ona söyleyin. Düz dur ya da diz çök, yavaş yürü, hızlı koş gibi... Bu aktiviteler çocuğunuzun gelişen dil becerisine yardımcı olur.
Yazının Kaynağı: Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakımı El Kitabı
2 yorum:
bende arastiriyodum bu konuyu artik oynadigimiz oyunlar yetmez oldu..yazindan kopya cektim denicem bakalim bu oyunlari..optm
tşkler canım gerçekten güzel faaliyetler bi çoğunu denesekte bi kaçı dikkatimi çekti.
yetmiyor bu miinklere daha fazlasını istiyorlar küçük adamlar.
Yorum Gönder