Bu gün İkizanneleri.net mail grubumdan gelen bir maili sizlerle paylaşmak istedim.
Hepimizin bu aralar ortak ilgi alanı sanırım bu konu.
çocuklarımızın güvenliği ile ilgili detaylı bilgileri ise buradan takip edebilirsiniz.
"0-6 Yaş Arası dönemde öğrenme kapasitesini gelişimine olanak sağlayan oyuncak önemlidir. Oyun aracılığıyla ve bunu teşvik eden oyuncaklar sayesinde bir çocuk düşünmeyi ve araştırmayı öğrenir,fiziksel becerilerini geliştirir,özgüven kazanır ,iletişime açık hale gelir ve sosyalitesi artar. Çocuğun ilgi ve istekleri doğrultusunda aynı zamanda gelişim seviyesine uygun oyuncakların tercih edilmesi gerekir.
Çocuklara bu konuda da güvenli güvenli araç gereci sağlamak için;
Oyuncakları bir süpermarket yerine, sadece oyuncak satan oyuncak dükkanından seçmeye çalışın.
Tam olarak emin değilseniz satış danışmanına yaş grubuna uygun oyuncak için başvurun.
"0-3 Yaş arası uygun değildir " işaretini gördüğünüzde dikkate alın. Çünkü küçük parçalar içerdiğinden 3 yaş altına uygun değildir. Oyuncaklar ve parçaları emme ve nefesle çekilmeye karşı yutulamayacak boyutlarda olmalıdır.
Minik parçalı oyuncaklar, bilyeler, küçük oyun zarları, sayı fişleri, nişan taşları ve küçük baterileri olan oyuncakların tümü bebeğin erişemeyeceği yerlerde tutulmalıdır. 4 cm.'den küçük nesneler bebeklerden ve küçük çocuklardan uzak tutulmalıdır.
Özellikle 3 yaş altındaki çocuklara alacağınız oyuncaklarda, alev almazlık ve yıkanabilir olma özelliğini taşımalıdır
Üç yaşına kadar olan çocuklar için seçilecek oyuncaklar daha çok yumuşak kumaş ve plastikten yapılanlar olmasına karşılık üç yaşından sonrası için plastik,tahta, karton vb. her çeşit malzeme oyuncak yapımında kullanılabilir.
Boğulma tehlikesi yaratabileceğinden, 1 yaşın altındaki bebeklere tüylü oyuncaklar verilmemelidir. Eğer bir oyuncağın kopartılabilen bir saç yapısı varsa bunlar yutulabilir veya küçük bir çocuğun nefesini tıkayabilir.
Küçük oyuncaklar buzdolabı magnetlerini ağzına alıp yutabileceğinden uzak tutulmalıdır.
Oyuncak ve parçaları, zorlanmaya karşı sağlam ve mekanik dayanıklılığa sahip olmalıdır.
Oyuncakların üzerinde hitap ettiği yaşla ilgili ibare bulunmalıdır.
Oyuncaklar, yutma, teneffüs etme veya deri, mukoza dokusu ve gözle temas etmesi halinde sağlık veya fiziksel yaralanma riski yaratmayacak şekilde olmalıdır.
Oyuncakların ambalajları boğulma riskini içermemelidir.
Suda kullanılacak oyuncaklar çocuğun su yüzeyinde durabilme ve çocuğu suda destekleyecek şekilde tasarlanmış olmalıdır.
İçine girebilen oyuncaklarda, içeriden açılabilecek bir çıkış bulunmalıdır.
Kullanan kişiyi hareket ettiren oyuncaklarda, kolayca kullanılabilen bir fren sistemi bulunmalıdır.
Mermili oyuncaklarda, kullanan kişiyi veya başkalarını yaralama riski bulunmamalıdır.
Oyuncaklar, çocuğun çevresinde yanabilir tehlikeli bir element ve patlayıcı maddeler içermemelidir.
Kimyasal deney setleri, plastik yetiştirme setleri, minyatür seramik atölyesi, mineleme ve fotoğrafçılık gibi kimyasal nitelikli oyuncakların ambalajlarında
"Dikkat, sadece (x) yaşın üstündeki çocuklar içindir. Yetişkin bir kişinin gözetiminde kullanılmalıdır" ibaresi bulunmalıdır.
Paten,kay kay gibi oyuncaklar üzerinde ,"Koruyucu ekipmanla birlikte kullanılmalıdır" ibaresi bulunacak.
Elektrikli oyuncaklar ciddi riskler taşırlar. Büyüklerin olmadığı zamanlarda, çocuklara oynatılmamalıdır. Elektrikli oyuncaklar ve parçaları 24 voltu geçmemeli, Oyuncakların iletken yüzeyleri yanmaya neden olmayacak şekilde tasarlanmış olmalıdır.
Yutulabileceğinden veya bebeğin boynuna dolaşabileceğinden sicimle bağlanmış oyuncaklara da dikkat edilmelidir.
Tutkal seçimine de özen gösterilmelidir."ani"yapıştırıcıları veya zararlı buhar yayanları kullanmasına izin verilmemelidir.
Çocuğun pek çok faaliyetinin yakından izlenmesi gerektiğini unutulmamalıdır. Özellikle büyük ve küçük çocuklar bir arada oynuyor iseler yaralanmaya yol açan pek çok kaza oyuncakların atılmasından meydana gelmektedir. Büyük bir çocuğun oyuncağını, daha küçük bir çocuğun erişemeyeceği yerde muhafaza edin.
Oyuncaklar kırıldığı taktirde kullanılmaları artık güvenli değildir. Eğer tamir edilmiyorsa onları çöpe atmak en iyisi olacaktır.
Küçük boyuttaki, plastik düğmeleri olan, yerinden kolayca kopabilecek; göz, tekerlek veya benzeri parçaları olan oyuncaklar, kolayca yutulabileceklerinden belli bir yaş gurubu öncesinde tehlike yaratabilirler.
Balonlar da bazı durumlarda tehlikeli olabilirler. Patlak balon parçaları veya şişmemiş balon parçaları, şişirme taklidi yapan çocukların solunum yollarına kaçabilir.
Oyuncaklar, boyun ve ayaklara dolanabilecek ip ya da benzeri parçaları içermemelidir. Daha büyük çocukların oyuncaklarında da 20 cm.'den uzun ip ve kayış bulunmamalıdır.
Oyuncaklar, çocukların işitme fonksiyonlarını bozacak karakterde ses ve gürültü üretmemelidirler.
Çocuklardaki saldırganlık duygularını oraya çıkaran silah, kılıç,tabanca gibi oyuncakları tercih etmemeleri önerilir.
Bebeğinizin abisinin veya ablasının oyuncağı ile oynaması güvenli olmayabilir. 6-7 yaş için güvenli olan bir oyuncak 1 yaşındaki bebek için güvenli olmayabilir.
Olabilecek muhtemel kazalara karşı ailelere, Bebek-çocuk ilk yardım eğitimi almalarını öneriyoruz. Kids Safe-T 'nin ücretsiz olarak düzenlediği "Kazalarda İlk Yardım ve Ev Güvenliği" seminerlerine katılabilirsiniz.
Oyuncağı satın aldıktan sonra,
Çocuğunuza oyuncağı kullanılmadığı zaman oyuncak kutusuna konulmasını öğretin, siz veya çocuğunuz üzerine basıp düşebilirsiniz. Ciddi kazalar merdivende oyuncağa basıp düşerek meydana geliyor.
Kırık oyuncakları oyuncak kutusunda düzenli olarak kontrol edip atın.
Pilli olan oyuncakların pillerin oyuncaklarını her zaman siz değiştirin, eski ve yeni pilleri aynı anda kullanmayın, eski piller ısınacaktır.
Patlamış balonları çocuğunuzdan uzat tutup hemen atın. Boğulma tehlikesi içerirler.
Oyuncak Çeşitlerine Göre Öneriler
Karyola için kullanılan oyuncaklar : Bebeğiniz oturabildiğinde veya elleri ayakları üzerinde durabildiğinden artık kullanımları uygun değildir. 20 cm. den uzun kordon, bağcık içermemelidir.
Ses çıkaran oyuncaklar: Bebeğin duyma sistemine zarar verebilir. Bebeğin oyuncağı kulağına yakın tutup çalıştırmasına izin verilmemelidir.
Uçurtmalar: İpinin bebeğe dolaşmaması için dikkatli olunmalıdır.
Salıncak: Sağlam ve dengeli olduğundan emin olunmalı, etrafında yeterince boş alan bırakılmamalı, yumuşak bir yüzey üzerinde kullanılmalıdır.
Şişme havuzlar: Kullanıldıktan sonra boşaltılıp ters çevrilerek kaldırılmalıdır. 5 cm. in üstündeki su birikintileri çocuklar için boğulma tehlikesi yaratabilir.
Kimya setleri 10 yaş üstü çocuklar için uygundur. Çocuğa yanında eşlik edilmelidir.
Oyuncak Malzeme Özellikleri
Boyası çıkan, sivri köşeli, kolay kırılabilen cam veya plastikten yapılmış eşyalar ile kolayca dağılan metal parçalar içeren oyuncakların çocuklar için satın alınmaması önerilir.
Doğal malzemeden yapılmış oyuncaklar tercih edilmelidir (Kil, çamur, plasterin, kum, ahşap oyuncaklar vb.)
Oyuncakların yüzeyleri düzgün, kolay temizlenebilir olmalıdır. Oyuncaklar kesici, kırılgan ve batıcı bir özellik taşımamalıdır.
Oyuncakların yüzeyleri, çocuklar için zararlı kimyasal maddeler ile kaplı olmamalıdır. Oyuncakların yüzeylerindeki kimyasal maddeler (vernikler, boyalar, kaplamalar...) az miktarlarda da olsa, zararlı olabilirler. Bu nedenle, çocuklar için zararlı kimyasal madde içermediği belgeli oyuncakları seçmek önem taşır.
Oyuncaklar, hastalık ve mikrop kapma riskini önleyici temizlik şartlarına uygun olmalı, radyoaktif maddeler içermemelidir.
Oyuncak Standartları
Sağlık Bakanlığı'nca çocuk güvenliğinin tehlikelere karşı korunması için uyulması gereken esasları içeren hazırlanan "Oyuncak Yönetmenliği"ne göre oyuncakların Avrupa standartlarına uygunluğu uygunluk işareti olan "CE" ibaresinin kullanımını zorunlu hale getirmiştir.
Tüm ailelere sağlıklı, mutlu ve kazasız günler dilerim.
Arzu Birinci-Çocuk Güvenlik Uzmanı
Kids Safe-T Çocuk Güvenlik Sistemleri
Tel: 0216 5770421-22
Web: http://www.cocukguvenlik.com.tr
E-mail: info@cocukguvenlik.com.tr
7 yorum:
Merhaba hemşerime ait bir blog bulmak ne kadar güzel, kızlarınız çok tatlı maşallah, allah nazarlardan korusun, bloğunuz çok güzel hepsine tek tek baktım harikaaaaaaaaaa fotolar var,onlara maşallah deyip kocamann öpüyorum, sevgiler...
Merhaba Dilek:))Sayfama ziyaretin ve güzel sözlerin için çok teşekkürler...Zuzularımın(yani iki meleğin hikayesi) sayfası şifreli ondan girememişsinizidir...Mail adresinizi bildirirseniz davetiye gönderebilirim:))Ve yukarıda verdiğin bilgilerde çok iyi olmuş,çok dikkat etmek lazım çok...
Bu arada söylemeden edemeyeceğim Allah nazarlardan saklasın bebekleriniz çok güzelller.Sayfanızı ilk açtığımda direk kocaman bir maşallah çıktı ağzımdan ve gülümsedim:)))
Sevgilerimle...
canım bu faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim. bu erken ergenlik olayından dolayı çin malı oyuncakları almamaya dikkat ediyorum. ama ünlü markaların bile oyuncakları çin'de yapılıyor. sanırım en iyisi tahta oyuncaklar.
prensesleri çok öpüyoruz.
Sevgili hemşerim uğurböceğimleafiyetle.Ziyaretiniz inanın beni çok mutlu etti.Güzel yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim.Bizde sizi öpüyoruz.
Sevgili Banu.Ben de sana teşekkür etmek isterim.Eğer sen beni izlemeye almasaydın belki de ben seni çok daha sonra keşfedecektim ve tanışmamız uzunca bir süre sonraya tekabül edecekti.Blogunda mail adresimi bildireceğim.Davetiyen için şimdiden teşekkürler.Bende senin kuzuları merak ediyorum.Öpüyorum.
Mukaddescim sorma valla.Az mı kavga ettim oyuncakçılarla şu çin malı oyuncak yüzünden.Adamlar bana ısrarla zararlı olmadığını söylüyorlar.Ben de ısrarla almak istemediğimi söylüyorum.Özelikle ucuz oyuncaklarda Türk Malı ibaresini arıyorum.Gerçi çin malı oyuncaklarda CE diye bri ibare var.O ibare olduğu sürece zararsız diyorlar.Çünki AB ne uyumlu oluyormuş oyuncaklar ama şimdi bütün oyuncaklarda o ibareden var.Sahte olmadığını nereden bilelim.Neyse ben seni kocaman öpüyorum tatlım.Sevgiler.
Dilekcim tamamını okuyamadm yazının bilahare gelicem tamamlamak için yoğun bi gün geçiyo yahu başımı kaldıramadım daha :( Ama güzle bir paylaşım olduğuna eminim. Öpüyorum hepinizi
Yorum Gönder